Facebook și Instagram ar putea dispărea din Europa: regula încălcată care ne-ar putea lăsa fără rețele de socializare în România

de: Alexandru Puiu
16 02. 2023

Facebook și Instagram se află într-o situație foarte dificilă și sub o presiune teribilă din cauza modului în care își desfășoară activitatea în Europa, iar gigantul Meta cochetează serios cu posibilitatea retragerii de pe bătrânul continent dacă autoritățile vor insistat să-și mute serverele pentru utilizatorii europeni în Europa.

Din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, Facebook și Instagram are un termen limitat în care să poată remedia problema datelor private ale cetățenilor europeni stocate pe servere din SUA. În doar două luni, trebuie să ia o decizie, fie să își închidă serviciile din Europa, fie să nu mai trimită datele peste ocean.

Ce se întâmplă cu Facebook și Instagram în Europa

Grupul european al autorităţilor de reglementare în materie de confidenţialitate, Consiliul European pentru Protecţia Datelor (EDPB), va emite o decizie obligatorie cu privire la un caz care analizează transferurile de date ale Meta, compani mamă a Facebook şi Instagram, către Statele Unite până la 14 aprilie, a declarat marţi un purtător de cuvânt pentru POLITICO.

Înaintea acestui moment, Meta a tras atenția că ar putea fi nevoită să-și închidă complet activitatea în Europa și să ne lase fără Facebook, Instagram și, eventual, WhatsApp, dacă autoritățile europene de reglementare consideră ca fiind ilegal transferul de date între continente.

În teorie, un nou acord transatlantic referitor la transferul de date în curse de finalizate și ar trebui să fie bătut în cuie înainte de venirea verii. S-ar putea însă ca atunci să fie prea târziu, pentru că gigantul condus de Mark Zuckerberg rămâne între timp fără temeiul juridic pentru a transfera datele pe care le deține despre europeni.

La bază, această situație a fost provocată de o plângere intentată de activistul pentru protecția datelor private Max Schrems în 2013. În iulie 2022, Comisia irlandeză pentru protecţia datelor a propus, pentru prima dată, interzicerea Meta de a utiliza un instrument juridic cunoscut sub numele de „clauze contractuale standard” pentru a trimite datele utilizatorilor în SUA. Această decizie a fost luată după ce instanţa supremă a UE a anulat un acord UE-SUA privind datele, denumit Privacy Shield, considerând că acesta nu proteja suficient datele cetăţenilor UE împotriva accesului autorităţilor americane, conform Mediafax.